Monkey 17

View Original

Vad är guerillamarknadsföring? 15 tips och idéer.

Vad är Guerillamarknadsföring?

Guerillamarknadsföring kan beskrivas som en form av marknadsföring som syftar till att skapa stor uppmärksamhet med begränsade resurser. För att nå målen använder guerillamarknadsföraren ofta innovativa och kanske okonventionella medel. Termen myntades av Jay Conrad Levinson i hans bok "Guerrilla Marketing" från 1984, där han beskrev strategier som små företag kan använda för att konkurrera med större företag utan att ha lika stora budgetar.

Denna typ av marknadsföring bygger på kreativitet, överraskningselement och ett starkt engagemang från målgruppen. Målet är att skapa en minnesvärd och engagerande upplevelse som sticker ut i en annars övermättad mediemarknad. Guerillamarknadsföring passar särskilt bra för företag som vill bygga ett varumärke genom att tänja på gränserna och skapa minnesvärda intryck. Det är en strategi som belyser vikten av att tänka utanför boxen och använda kreativitet som ett kraftfullt vapen i marknadsföringsarsenalen.

Vad utmärker guerillamarknadsföring?

  1. Låg budget, hög effekt: Guerillamarknadsföring handlar inte om stora kampanjer eller dyra reklamplatser, utan om att använda resurser smart och kreativt.

  2. Oväntade platser och format: Denna marknadsföring sker ofta på ovanliga platser som gator, parker eller kollektivtrafik och använder sig av oväntade medier, såsom gatukonst, flash mobs eller interaktiva installationer.

  3. Viral potential: En framgångsrik kampanj kan spridas snabbt via sociala medier och nyhetskanaler, vilket ger en exponentiell räckvidd utan att kräva stora medieinköp.

  4. Engagemang och interaktion: Guerillamarknadsföring söker ofta direkt interaktion med konsumenter, vilket skapar en personlig koppling till varumärket.

15 tips på guerillamarknadsföring för entreprenörer och småföretagare

  1. Videomarknadsföring. Att spela in en video med till exempel en mobiltelefon är inte särskilt svårt och inte alls dyrt. Sedan kan videon spridas på sociala medier som till exempel Facebook, Youtube, Instagram och Tik Tok.

  2. Synas “överallt”. Genom retargeting kan du framstå som allestädes närvarande för potentiella kunder, genom att dina annonser visas på en mängd olika hemsidor och plattformar för alla som besökt din hemsida. Det kan vara till exempel på Youtube, Facebook, Google och Googles display network (en mängd olika webbplatser där Google har annonsutrymme. Dina annonser blir mer effektiva då de visas för människor som redan visat intresse för ditt företag genom att besöka din hemsida.

  3. Give-aways och produkter med ditt varumärke. Snygga give-aways och produkter med ditt varumärke kan öka synöigheten för ditt företag och skapa en positiv bild. Det kan handla om allt från pennor, isskrapor och almanackor till t-shirts.

  4. Skriva en bok. Det här kanske inte är något för alla, men det behöver heller inte vara så svårt. Varför inte dela med dig av kunskaper och erfarenhet på det område du är expert på? Det skulle till exempel kunna vara en kort och enkel liten handbok i ditt ämne. En snyggt designad handbok är något som de flesta uppskattar och det ökar din trovärdighet och goodwill.

  5. Fordonsdekor/dekaler. Om du har en bil eller andra fordon kan det vara en bra idé att göra om dessa till mobila reklampelare för din verksamhet genom att applicera en snygg fordonsdekor eller dekaler på bilen. Det kan vara extra effektivt för ett lokalt företag. Fast det är ju förstås olämpligt att göra det om du kör som en dåre. :)

  6. Skriv ett pressmeddelande. Ett välskrivet pressmeddelande kan öka ditt företaget synlighet, bygga varumärkets trovärdighet och attrahera nya kunder. Förutom att skapa uppmärksamhet ger pressmeddelanden en chans att positionera ditt företag som en expert inom branschen. Journalister letar ofta efter ämnen att skriva om och det är inte alls ovanligt att ett pressmeddelande plockas upp av tidningar, bloggar eller lokala medier. Det kan med andra ord ge gratis publicitet och öka din trovärdighet.

  7. Annordna en tävling/lotteri. Att annordna en tävling eller ett lotteri där kunder eller potentiella kunder kan vinna något kan vara ett bra sätt att skapa positiv uppmärksamhet. Särskilt om priset som man kan vinna är relevant för din verksamhet.

  8. Content marketing. Dela med dig av din expertis till exempel genom att spela in instruktionsvideor, skriva en blogg eller kanske en kolumn i en lokaltidning.

  9. Samarbete med andra företag. Att samarbeta med andra företag kan ofta skapa en win-win-situation där båda parterna får ut något av relationen. Kanske är du duktig på något som ett annat företags kunder efterfrågar, samtidigt som du saknar en kompetens eller teknisk utrustning som det andra företaget har. Då finns alla möjligheter att komma överens om ett bra samarbete som utvecklar båda företagen.

  10. Annonsera i sociala media. Även om priserna har stigit de senaste åren så är annonsering i sociala medier som Facebook, Instagram och så vidare betydligt billigare än annonsering i tryckt media och på TV eller radio. På Facebook är det också enkelt att annonsera i ett specifikt geografiskt område och att välja för vilka människor annonsen visas utifrån parametrar som kön, ålder och intressen.

  11. Produktprover med twist: Dela ut gratisprover i unika förpackningar eller på oväntade platser. Till exempel skulle ett lokalt bageri kunna skicka ut en "bröd-taxi" som levererar smakprover till förbipasserande.

  12. Utnyttja miljön: Använd redan existerande miljöer för att skapa interaktioner. Det skulle till exempel kunna vara att beställa ett gatukonstverk på ytterväggen till ditt kontor.

  13. Tävling på sociala medier: Uppmana kunder att delta i en tävling genom att posta bilder eller videor med företagets produkt. Det skulle till exempel kunna vara något i stil med: "tagga oss i din bild för en chans att vinna en gratis månad av vår tjänst!"

  14. Pop-up-event: Arrangera ett temporärt event, som en miniföreläsning, workshop eller smakprovning, på en företagarträff, i en park eller i ett köpcentrum.

  15. Roliga klistermärken eller QR-koder: Sprid smart designade klistermärken eller QR-koder runt stan som leder till en överraskande eller rolig sida kopplad till företaget.

Vill du ha hjälp?

Vill du ha hjälp med din marknadsföring? Tveka inte att kontakta Monkey 17!