Fem positiva saker med att arbeta som grafisk formgivare
Grafiska formgivare arbetar med att skapa visuella koncept för att kommunicera idéer, associationer och budskap, som kan användas till exempel för att sprida information eller inspirera kunder och konsumenter.
Själv har jag nu arbetat som företagare med grafisk design i över 10 år. I det här blogginlägget tänkte jag fokusera på fem positiva saker just med att arbeta som grafisk formgivare.
1. Grafisk design är inte kopplat enbart till en bransch
I de flesta branscher och områden är det viktigt för företag, myndigheter och organisationer att nå ut med sina varumärken och budskap. Det betyder att de behöver till exempel logotyper, varumärkesprofilering, trycksaker och webbplatser. Med andra ord har man som grafisk formgivare möjligheten att arbeta inom en mängd olika branscher och organisationstyper, med väldigt olika behov, budskap och mål. Själv har jag bland annat utformat informationsmaterial och skyltar och åt Transportstyrelsen, webbplatser och reklammaterial för företag inom bygg- och anläggningssektorn, böcker och tidningar åt Svenska kyrkan, samt profilmaterial åt miljöorganisationer.
Denna enorma omväxling är väldigt stimulerande och spännande och något som jag verkligen uppskattar i mitt jobb som grafisk designer.
2. En grafisk formgivare får utlopp för sin kreativitet
Att vara kreativ och att fina sätt att uttrycka budskap och känslor är själva kärnan i arbetet som grafisk formgivare. Även om man så klart arbetar inom de ramar som sätts upp beroende på kunden och dess önskemål, så finns ett enormt utrymme att som grafisk formgivare experimentera, uttrycka sig och se sina egna kreativa idéer förverkligas. Ofta vet inte kunderna riktigt vad de vill ha, förrän de ser det. Som grafisk formgivare förvandlar man uppdragsgivarens tankar och idéer till färdig design, vilket är en väldigt spännande process.
Inte minst när det gäller formgivning av affischer och illustrationer finns stora möjligheter för en grafisk formgivare att förverkliga sin personliga stil och uttryck.
3. En grafisk formgivare kan arbeta i många olika miljöer
Som grafisk formgivare kan du arbeta under en mängd olika förutsättningar och i väldigt olika miljöer. Du kan vara starta eget eller vara frilansare, du arbeta för en stor reklambyrå, du kan arbeta som del i ett kommunikationsteam på en myndighet eller organisation och så vidare.
4. En grafisk formgivare kan specialisera sig
Det finns ett flertal olika typer av grafisk design. En grafisk formgivare kan därför välja att specialisera sig på ett specifikt område, som till exempel webbdesign, logotypdesign, användargränssnitt, varumärkesprofilering, affischer, boklayout och så vidare. Specialister är efterfrågade inte minst som frilansare eller som medlemmar i ett designteam på en reklambyrå.
Att vara bra på och insatt i flera olika typer av grafisk design gör ju att man blir mer mångsidig, vilket också har stora fördelar.
5. Att arbeta med grafisk design är sällan tråkigt
Den stora variationen och mångsidigheten inom grafisk design gör att ingen dag och inget projekt är det andra likt. Särskilt om man, som jag, arbetar med kunder i vitt skilda branscher och samhällsfunktioner med så olika behov, så är det svårt att tänka sig ett jobb som har större variation i hur arbetet ser ut från dag till dag och vecka till vecka.
Dessutom utvecklas teknik och trender hela tiden, så det finns hela tiden nya saker att lära sig och nya möjligheter att utnyttja och se till att ens kunder får nytta av.
Text av:
Philip Jandovsky
Grafisk designer och copywriter
Monkey 17 Design & Reklam AB