Det gyllene snittet - vad är det?
Vi människor har som bekant olika smak när det gäller vad som är snyggt och vad som är fult. Det märker vi inte minst när det gäller konst och design, där en person kan älska till exempel en tavla medan en annan person kan tycka att samma tavla är fruktansvärt ful. Men trots de stora variationerna människor emellan när det gäller tycke och smak, så finns det faktiskt en del grundläggande principer som nästan alla människor upplever som vackra, harmoniska och proportionerliga.
En sådan princip som används mycket inom foto, arkitektur, konst och grafisk design kallas det ”gyllene snittet”. Det gyllene snittet upptäcktes redan i Antikens Grekland och kortfattat kan man säga att det är ett speciellt förhållande mellan olika längder, som ger värdet 1,618. Matematiskt är det förhållandet som man får när en sträcka delas i en längre del (a) och en kortare del (b), då hela sträckan a + b förhåller sig till a på precis samma sätt som a förhåller sig till b – som på bilden här nedan.
När man kombinerar rektanglar som är konstruerade enligt det gyllene snittet och lägger dem i varandra uppstår också en spiral (se bild), som återfinns i en mängd former i naturen. Till exempel kan man hitta det gyllene snittet i proportionerna och formerna hos allt från blommor, träd och kottar till snäckskal och fågelägg. Till och med det mänskliga ansiktet kan delas in efter det gyllene snittet och det sägs att ett ansikte vars proportioner följer det gyllene snittets regler uppfattas som särskilt attraktivt.
Ett foto på en solnedgång uppfattas som extra fint om horisonten och solen kan passas in i det gyllene snittets rektangelproportioner. Likaså uppfattas en tavla som mer vacker och harmonisk om motivet passas in enligt det gyllene snittet. När du målar eller tar ett foto kan ett bra tips också vara att lägga huvudmotivet icentrum för det gyllene snittets spiral och sedan låta andra objekt och konturer i bakgrunden följa spiralens linje, för att på så sätt få till en både harmonisk och dynamisk bildkomposition.
Den som upptäckte det gyllene snittet var den grekiske matematikern Euklides på 300-talet före Kristus. Allt sedan dess har det använts av konstnärer och arkitekter just för att skapa harmoniska och vackra bildkompositioner och uttryck. Bland andra Leonardo da Vinci och Salvador Dali var entusiastiska anhängare av det gyllene snittet.
Det kan nästan verka som att det är något magiskt med talet 1,618 och det gyllene snittets proportioner, men fenomenet har i själva verket sitt ursprung den så kallade Fibonacci-talserien - 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55 och så vidare - där varje nytt tal i serien är lika med summan av de två närmast föregående.Vetenskapliga studier har visat att den mänskliga hjärnan hela tiden letar efter mönster i vår omgivning och att den dras till regelbundenhet. Så det är snarast det som är förklaringen till att det gyllene snittet och andra liknande principer fungerar så bra inom områden som konst och design.