Rädsla för kritik - sex tips för att övervinna det.

Kritik är det få - om någon - som gillar att få. Samtidigt är det ju så att vi människor är olika och har olika åsikter om det mesta. Det är ju i grunden något bra, men samtidigt gör det ju att meningsskiljaktigheter, konflikter och kritik blir en del av våra liv.

För många människor kan kritik upplevas som något extra jobbigt, inte minst på jobbet. Det kan leda till problem, som till exempel att man håller sig tyst när man egentligen vill säga något, för att undvika risken att utstå kritik. Riktigt illa blir det om man avstår från att förverkliga idéer, på grund av oron för att bli kritiserad.

Inte minst i mitt jobb, som grafisk designer och copywriter, är kritik något som man måste lära sig att leva med och ta på rätt sätt. Folk kommer ju alltid att ha olika åsikter om det man skriver, ritar och formger. Inte ens de allra största författarna, musikerna och konstnärerna, musikerna och entreprenörerna slipper undan kritik mot sina verk.

Här är sex tips för hur man kan tänka för att inte låta sig påverkas negativt av kritik:

1. Fokusera på det du tror på

Det är viktigt att inte låta negativ kritik definiera dig som person. Lyssna på vad den som kritiserar har att säga, men ta det inte personligt. Om det ligger något i kritiken, se det helt enkelt som något du kan ta med dig och lära dig av. Om kritiken är obefogad är det bra att påminna sig om att allt som gör skillnad och betyder något alltid kommer att uppröra eller väcka kritik från någon. Det är enbart sådant som inte märks eller som är menlöst som garanterat undviker kritik.

2. Bestäm dig för vem du lyssnar på

Det är inte alltid människor vet vad de pratar om, men det hindrar dem inte från att vräka ur sig åsikter eller ge kritik. Ofta är andra människors åsikter inte ens relevanta. Varför skulle du till exempel bry dig ifall en för dig okänd person tycker anmärker på hur du har inrett ditt hem, ifall du själv trivs jättebra? Det är viktigt att kunna sila bort kritik från personer vars åsikter egentligen inte ens är relevanta i sammanhanget.

3. Stå för dina åsikter

Om du känner att något är viktigt att få fram, säg det på ett respektfullt och vänligt sätt, men håll inte inne med viktiga synpunkter bara av rädsla för att få kritik. Den grekiske filosofen Aristoteles ska ha sagt att “det enda sättet att undvika kritik är att inte göra något, inte säga något och att inte vara något”.

4. Acceptera faktum - alla kommer inte att älska allt du gör och säger

Det är omöjligt att alltid vara alla till lags. Alla kommer inte alltid att älska allt du gör och allt du säger. Människor är olika, har olika åsikter och olika infallsvinklar. Det är ett faktum och det dessutom bra. Hur skulle världen se ut om alla alltid tyckte och tänkte likadant? 

5. Älta inte negativa tankar

Det är viktigt att inte fastna i negativa tankar eller att älta sådant som känns jobbigt eller negativt. Det leder bara till en ond cirkel av försämrat självförtroende. Släpp det negativa när du känner att du har lärt dig det du kan från det och gå sedan vidare. Låt inte negativa händelser eller andra människors kritik definiera dig. Den mesta kritik som man får är inte menad som personattacker

6. Vänta lite med att svara

När man får kritik är det lätt att känslorna tar över. Man kan känna sig ledsen, upprörd eller stressad. Därför är det alltid bra att vänta lite med att svara. Ta en stund och andas lite innan du svarar, så är chansen större att det blir ett sakligt och konstruktivt svar istället för ett känsloutbrott.

Föregående
Föregående

Illustration med inspiration från Hayao Miyazaki och "Min granne Totoró"

Nästa
Nästa

Minnesbok för nyfödda och deras föräldrar