Sökmotoroptimering (SEO) - hur funkar det? 10 enkla tips.

Sökmotoroptimering behöver inte vara så svårt

Sökmotoroptimering (eller SEO, som det ofta förkortas) kan låta som något komplicerat, svårt och dyrt. Många känner att det kanske inte alls är värt besväret att ens tänka på det. Faktum är dock att grundläggande sökmotoroptimering i själva verket kan vara ganska enkelt - och det kan definitivt göra en stor skillnad för att öka en webbplats synlighet och förmåga att locka till sig besökare och kunder.

Sökmotoroptimering är viktigt

Mer än hälften av all webbtrafik kommer idag just från sökningar på Google. Bara det visar att det kan vara en stor fördel att bli så synlig som möjlig på sökmotorerna. Det finns förstås SEO-experter och webbyråer som gärna hjälper till med detta. Sånda experter och byråer kan dock ofta vara dyra och kanske inte är ett realistiskt alternativ för till exempel en småföretagare. Men det är absolut ingen anledning till att ge upp och strunta i att sökmotoroptimera din webbplats. Det finns en hel del som du kan göra själv för att förbättra din webbplats sökplacering och synlighet!

Här nedan är 10 relativt enkla och grundläggande tips som kan hjälpa dig att synas bättre på Google och andra sökmotorer.

10 grundläggande SEO-tips

1. Relevanta och tydliga namn på varje sida
När du väljer namn för din webbplats och de olika sidorna på webbplatsen, välj då namn som är tydliga och som på ett kärnfullt sätt beskriver vad varje sida handlar om. Det är till stor hjälp både för de människor som besöker din webbplats och för till exempel Googles robotar och logaritmer som indexerar och rankar webbplatser.

2. Relevanta och tydliga URL till varje sida
På samma sätt som sidorna på din webbplats bör ha relevanta och tydliga namn, så bör även URL:erna (alltså adresserna) för sidorna på din webbplats vara så relevanta som möjligt för innehållet. Beroende på vilken plattform du använder för din webbplats löser sig detta oftast av sig själv, förutsatt att du har namngivit sidorna på ett bra sätt (enligt tips 1 ovan). Men ibland kan det bli lite tokigt (särskilt då bokstäver som å, ä och ö är inblandade), så det är bra att hålla koll på detta.

3. Metabeskrivningar
Det här är en av de mest klassiska SEO-tipsen, men det är fortfarande aktuellt och det fungerar. Trots detta visar studier att ungefär en tredjedel av alla webbplatser saknar metabeskrivning. En metabeskrivning är en liten text som läggs in “under huven” på en hemsida (exakt hur och var beror på vilken webbplattform du använder) och som sedan ofta syns när din webbplats dyker upp i en sökning på till exempel Google. När Googles robotar söker igenom internet för att indexera allt som finns där, är metatexter och annan metadata också bland de första saker som tas i akt. En väl avvägd metatext kan därför både hjälpa människor att hitta din webbplats via en sökmotor och sedan också locka fler att klicka sig in på den.

4. Håll koll på sökord
Koll på vilka sökord som är aktuella för dig och din bransch. I till exempel Google Ads finns verktyg som hjälper dig att välja rätt sökord. Försök att på ett naturligt sätt få med relevanta sökord på din webbplats. Att bara dumpa en massa sökord på en webbplats fungerar inte, utan upptäcks av Googles algoritmer och kan leda till att din webbplats uppfattas som spammig och oseriös, både av Google och potentiella kunder. Genom Google Analytics kan du analysera trafiken till din webbplats - till exempel hur, när och varifrån folk hittar din webbplats och vilka sökord som ger bäst resultat.

5. Bra och relevant innehåll
Det allra mest grundläggande för att din webbplats ska hamna högt upp i sökningar på Google och andra sökmotorer är i grund och botten att den har ett relevant och välskrivet innehåll. En webbplats som till exempel säljer skor bör alltså innehålla information som i första hand har med skor att göra. Texterna bör också vara naturliga i den mening att de är skrivna för människor och inte till exempel fulla med lösrykta sökord för att försöka “lura” Googles algoritmer.

6. Uppdatera din webbplats regelbundet
En webbplats som regelbundet uppdateras med nytt innehåll är en levande webbplats och sådana rankas generellt högre av sökmotorer än statiska webbplatser som sällan eller aldrig uppdateras. Det går lika bra att uppdatera din webbplats med text som med bilder eller videos. Bara det är relevant. Beroende på vad du har för webbplats kan en blogg vara ett bra tips för att hålla siten levande.

7. Använd sociala media
För många företag kan sociala media vara ett utmärkt sätt att både knyta an till människor och att förbättra sin placering i Google-sökningar. Företag som vänder sig till privatkunder brukar ha mest utbyte av Facebook och Instagram, medan företag som vänder sig till andra företag oftare använder sig av Linkedin och Twitter. För dem som gärna producerar video-klipp är ju så klart Youtube ett givet alternativ.

8. Länkar
Länkar hjälper till vid sökmotoroptimering. Det gäller både länkar internt på din webbplats (det vill säga att till exempel länka från en sida till en annan på din webbplats) och länkar från andra siter på nätet. Finns ditt företag i sociala medier som Facebook, Linkedin, Instragram och så vidare är det så klart en fördel att länka till din webbplats från dina sociala mediekonton. Om kunder, samarbetspartners, influensers och andra länkar till din webbplats är det helt klart ett plus, som kan ha stor betydelse.

9. Användarvänlighet
Gör din webbplats så översiktlig, tydlig och logisk som möjligt. Det görs till exempel genom att ha en naturlig och logisk struktur på innehållet, uppdelat på sidor, flikar, rubriker och så vidare. Undvik döda länkar, irriterande pop-up-rutor, sidor som laddar onödigt långsamt, förvirrande struktur och liknande. Det år dåligt både för de potentiella kunder som besöker din webbplats, som för dina chanser att hamna högt upp i Google-sökningarna.

10. Rubriker, underrubriker, punktlistor och bilder
När du skriver texter på din webbplats är det bra att dela upp innehållet i stycken och att använda rubriker och underrubriker. Det gör texten översiktligare och lättare att läsa och det underlättar även för Google-robotarna att förstå vad din webbplats handlar om. Likaså uppskattas punktlistor både av mänskliga besökare och robotar. Även beskrivande bilder kan göra en sida trevligare och lättare att läsa och kan även hjälpa till i sökmotoroptimeringen. Använder du bilder är det också bra om du lägger till en metatext till varje bild. Det hjälper synskadade och är även nyttigt ur SEO-synpunkt.

Monkey 17 kan hjälpa till med att sökmotoroptimera din webbplats, både om den är helt ny eller om det är en befintligt hemsida. Under rubriken “tjänster” hittar du mer information om vad Monkey 17 kan hjälpa till med i fråga om webbdesign och annat. Du är så klart även välkommen att kontakta oss direkt om du har frågor eller önskar en offert.

Föregående
Föregående

Minnesbok för nyfödda och deras föräldrar

Nästa
Nästa

Konsertannons för skärmar i shoppingcenter